Oryginalny przepis znalazłam w szwajcarskiej książce kucharskiej, z kantonu Aargau. Stąd jego nazwa w oryginale:
AARGAUER RÜEBLITORTE
TORCIK MARCHEWKOWY Z AARGAU
Składniki wg oryginalnego przepisu:
- 4 jajka – oddzielone żółtka od białek,
- 15 dag cukru,
- 2 łyżki stołowe wiśniówki,
- 20 dag marchewek,
- 10 dag pszennej mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 20 dag startych orzechów laskowych,
- po szczypcie cynamonu w proszku i soli,
- 1 bio cytryna, skórka.
Do dekoracji:
- cukier puder,
- marchewki z marcepana.
W zdrowszym wykonaniu (bez glutenu):
- bez alkoholu,
- cukier trzcinowy zamiast białego,
- mąka bezglutenowa,
- bez słodkiej dekoracji.
Średnica tortownicy: 26 cm
Przygotowanie:
- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (w robocie kuchennym).
- Żółtka, cukier i wiśniówkę ubić na lekką pianę.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza, nagrzać. Natłuścić masłem spód i boki tortownicy.
- Marchewki, mąkę, proszek do pieczenia orzechy laskowe, cynamon, sól i skórkę z cytryny wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Pianę z białek i marchewkową mieszankę na zmianę powoli, po łyżce mieszać z pianą z żółtek. Napełnić masą tortownicę.
- Torcik marchewkowy włożyć do piekarnika, na dół (drugi rowek od dołu), piec przy temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
- Odpiąć brzegi tortownicy, torcik po pudrować cukrem pudrem, udekorować marcepanowymi ozdobami. Przed pokrojeniem odczekać jeden dzień.
Smacznego
Źródło oryginalnego przepisu: „Schweizer Küche”. Michael Klein, Yvonne Tempelmann. FONA. 2004
Tłumaczenie własne