Kategorie
Zdrowie

Przepis na pyszny torcik marchewkowy

Oryginalny przepis znalazłam w szwajcarskiej książce kucharskiej, z kantonu Aargau. Stąd jego nazwa w oryginale:

AARGAUER RÜEBLITORTE

TORCIK MARCHEWKOWY Z AARGAU

Składniki wg oryginalnego przepisu:
  • 4 jajka – oddzielone żółtka od białek,
  • 15 dag cukru,
  • 2 łyżki stołowe wiśniówki,
  • 20 dag marchewek,
  • 10 dag pszennej mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 20 dag startych orzechów laskowych,
  • po szczypcie cynamonu w proszku i soli,
  • 1 bio cytryna, skórka.
Do dekoracji:
  • cukier puder,
  • marchewki z marcepana.
W zdrowszym wykonaniu (bez glutenu):
  • bez alkoholu,
  • cukier trzcinowy zamiast białego,
  • mąka bezglutenowa,
  • bez słodkiej dekoracji.

Średnica tortownicy: 26 cm

Przygotowanie:

  1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (w robocie kuchennym).
  2. Żółtka, cukier i wiśniówkę ubić na lekką pianę.
  3. Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza, nagrzać. Natłuścić masłem spód i boki tortownicy.
  4. Marchewki, mąkę, proszek do pieczenia orzechy laskowe, cynamon, sól i skórkę z cytryny wymieszać.
  5. Białka ubić na sztywną pianę.
  6. Pianę z białek i marchewkową mieszankę na zmianę powoli, po łyżce mieszać z pianą z żółtek. Napełnić masą tortownicę.
  7. Torcik marchewkowy włożyć do piekarnika, na dół (drugi rowek od dołu), piec przy temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
  8. Odpiąć brzegi tortownicy, torcik po pudrować cukrem pudrem, udekorować marcepanowymi ozdobami. Przed pokrojeniem odczekać jeden dzień.

Smacznego

Źródło oryginalnego przepisu: „Schweizer Küche”. Michael Klein, Yvonne Tempelmann. FONA. 2004

Tłumaczenie własne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *